maanantai 6. tammikuuta 2014

Hakuprosessi

Näin alkuun voisin kertoa vähän mun hakuprosessista eli kaikesta siitä mitä tähän mennessä oon päässyt/joutunut tätä vaihtoa varten puuhailemaan. Helpolla tässä ei todellakaan olla päästy, mutta kaikki varmasti sen arvoista.

Rotaryn nuorisovaihto-sivuilla on hakuprosessin eri vaiheet listattuna 1-8, lisäsin alapuolelle miten ed. mainitussa kohdassa itse toimin:

1. Vaihtoon haluava nuori tiedustelee paikkakunnan Rotary-klubeilta mahdollisuutta päästä vaihtoon.

- Kesäloman loppu puolella soittelin Aulangon rotaryklubin nva:lle (nuorisovaihtovastaava) ja kyselin onko mahdollisuutta päästä ja miten haku etenee. Sain myöntävän vastauksen ja minua pyydettiin lähettämään vapaamuotoinen hakemus sähköpostilla elokuun loppuun mennessä.


2. Seuraavaksi nuori lähettää vapaamuotoisen hakemuksen (yksi A4) klubille, jossa kertoo itsestään ja taustastaan.


- Elokuussa lähetin hakemukseni klubille, jossa kerroin itsestäni (harrastukset, perhe, luonne), sekä kiinnostuksestani lähteä vaihtoon ja taisin hieman maatoiveitakin jo mainita.


3. Klubi/klubit kutsuvat kaikki ehdokkaat haastatteluun, jonka perusteella klubit valitsevat oppilaat, joita ne esittävät vaihto-ohjelmaan.


- Sain kutsun Hämeenlinnan alueen klubien haastatteluun, joka järjestettiin marraskuun alussa. Hakijoita oli 8. Paikalla oli myös eri klubien nuorisovaihtovastaavia esittämässä meille kysymyksiä. Haastattelu toimi ryhmähaastatteluna, jossa vastailtiin esitettyyn kysymykseen aina omalla vuorolla. Kysymyksinä oli mm. esittele itsesi (hyvät ja huonot puolet), mitä kertoisit Suomesta ulkomaalaisille, pystyykö perheesi majoittamaan vaihtaria oman vaihtosi aikana, mitä tekisit kun olisit vaihdossa ja koti-ikävä iskisi jne. Ihan maalaisjärjellä ja reippaalla asenteella haastattelusta selvisi :) Aluksi kyllä jännitti tosi paljon ja tuntui että puhuin liian nopeasti ja nauroin liikaa sekä muitten vaustaukset kuulostivat paljon järkevimmiltä kuin omani. Mutta kuten jo blogin olemassaolosta saattaa huomata, niin hyvinhän tämäkin vaihe päättyi. 

Haastattelusta kotiin päästessäni olin aivan paniikissa ja aloin googlettelemaan vieläkö jonkun muun järjestön kautta kerkiäsi hakemaan vaihtoon. KAIKKI haastattelussa olleet vaikuttivat tosi hyviltä ja meille kerrottiin että meistä vain puolelle on paikka vapaana eli 8 hakijasta vain 4 pääsisi vaihtoon Rotaryn kautta.  Jo samana iltana s-postiini saapui kuitenkin viesti, jossa kerrottiin että minut oli valittu vaihto-oppilasehdokkaaksi ja pääsisin seuraavaan isompaan haastatteluun Tampereelle.


4. Piirin nuorisovaihtokomitea haastattelee klubien ehdottamat oppilaat ja tekee lopullisen oppilasvalinnan.

- Piirinhaastattelu Tampereella oli seuraava vaihe. Se jännitti ehkä vielä enemmän, kuin tuo klubien haastattelu, koska olin kuullut pelottavia kertomuksia haastavista kysymyksistä ja tiukoista haastattelijoista. Tämä haastattelu lopulta ratkaisisi myös sen pääsenkö todella vaihtoon Rotaryn kautta. Haastattelutilanne oli kuitenkin paljon rennompi ja mukavampi, kuin olin odottanut! Haastattelijoina oli kaksi todella rentoa ja mukavaa rotaryherraa, jotka osasivat heittää samalla vähän läppääkin siinä sivussa. Haastavimmat kysymykset taisivat liittyä Suomen poltiikkaan kuten luettele Suomen ministereitä ja hallituksen puolueet. Mä en ole oikeen ikinä ollut perillä noista politiikka asioista, mutta olin varmuuden vuoksi opetellut ed. päivänä noita ministereitä, jotka muistinkin sitten yllättävän hyvin :D Muuten kysymykset oli aika samanlaisia mitä jo klubihaastattelussa kyseltiin. Tämä oli siis täysin yksilöhaastattelu, mutta tästäkin selvisi ihan helposti olemalla kohtelias ja reipas oma itsensä. Tätä ei siis kannata stressata!

S-postiini saapui noin viikon sisällä tieto siitä, että minut oli valittu Rotaryn vaihto-oppilaaksi vuodelle 2014-2015 Vanajaveden rotaryklubin kautta!!! En olisi voinut olla iloisempi x)

5. Tämän jälkeen lähettävä klubi täyttää vuosivaihdon sitoumuskaavakkeen, missä samalla kysytään lähtevältä vaihto-ohjelmaan osallistuvalta oppilaalta neljä maavaihtoehtoa, joihin oppilas sitoutuu lähtemään ja ainakin yhden niistä täytyy olla ei-englanninkielinen maa. Kaavake toimitetaan piirin nuorisovaihdon puheenjohtajalle marraskuun loppuun mennessä.

- Tällaista sitoumuskaavaketta en ole edes nähnyt, mutta nva:ni sanoi että oli kuulemma jo klubilla sen täytellyt, joten luotetaan tähän että asia on kunnossa :D Maavaihtoehtoni tosiaan laitoin vasta hakemuksen web-osioon. Näitäkin pohdin ihan liian kauan ja moni mielenkiintoinen maa jäikin noiden neljän ulkopuolelle.

  1. Australia/Uusi-Seelanti
  2. Sveitsi
  3. Kanada
  4. Saksa

Siitä miksi näihin maihin lopulta päädyin ja mitä maita jäi ulkopuolelle, voin kertoa erillisessä postauksessa :)6. Tämän jälkeen oppilas pääsee täyttämään varsinaiset hakulomakkeet. Nuorisovaihtoasiamies toimittaa valmiit kaavakkeet ja kuitin maksetusta järjestelymaksusta piirin puheenjohtajalle 31. joulukuuta mennessä.


- Ehkä haastavin ja työläin osuus tähän mennessä koko projektissa. Sain hakemuspaketin kasaan kuitenkin vajaassa parissa vkossa. Ohjeet olivat melko sekavat ja kaikki siis englanniksi, joten niiden tarkoitusta sai välillä vähän arvuutella, mutta kyllä kohdat alkoivat hakemuksen täytön edetessä selvetä. Hakemuksen teko alkoi, kun sain sähköpostitse nva:lta linkin Rotaryn asiakasjärjestelmään. Tämä oli suht lyhyt osuus johon kirjoitettiin lähinnä vain perustietoja itsestä ja perheestä, sekä tietysti ne neljä maatoivetta. Tämän jälkeen koneelle ladattiin PDF-tiedosto, joka siis oli tämä virallinen hakemus ja nuo nettiosuuden tiedot oli siihen valmiiksi siirrettyinä.

PDF:ään tarvittiin mm.
  • 4 kuvaa (koti, perhe, harrastus/mielenkiinnonkohde, minulle jokin tärkeä asia) 
  • 2 kirjettä (oma kirje ja vanhempien kirje) 
  • Kopiot passista 
  • Kopiot 9 lk.:n päättötodistuksesta (suomeksi ja englanniksi), sekä uusimmasta lukion jaksotodistuksesta (suomeksi ja englanniksi tämäkin)
  • Lääkärin ja hammaslääkärin todistus
  • Opettajan suosituskirje ehdokkaasta
Oli kyllä ihana tunne, kun sain palautettua tuon paperinipun nva:lle!

VINKKINÄ TULEVILLE VAIHTO-OPPILAILLE varaa hammaslääkärin ja lääkärin tarkastukset heti kun saat tiedon vaihto-oppilaaksi pääsystä. Hammaslääkärin sain itse onneksi vielä lyhyellä varoitusajalla kunnalliselle, mutta lääkärin tarkastukseen jouduin menemään yksityiselle, josta maksoin noin 50e. Osa kohtalotovereista maksanut yksityisellä jopa lähemmäs sata euroa, joten olemalla nopea noiden kanssa säästää huomattavasti rahaa!


7. Puheenjohtaja toimittaa kaavakkeet tammikuussa kohdemaan kirjeenvaihtajalle, joka sijoittaa nuoren kohdemaahan ja on yhteydessä nuoreen asioiden etenemisestä.


- Nyt ollaan tässä vaiheessa. Eli tietoja odottelemassa. En millään malttaisi odottaa varsinkaan maatietoja, mutta muuta tässä vaiheessa ei oikein voi enään tehdä. Apua!


8. Keväällä järjestetään lähteville oppilaille koulutustilaisuuksia, jotka ovat osa vaihto-ohjelmaa ja näin ollen pakollisia kaikille lähtijöille.


- Piirin 1390 OB-koulutus eli koulutus vaihtoon lähteville järjestetään viikkojen 11-15 aikana ja Lahdessa järjestetään 26.4. kaikille Suomesta vuosi- ja kesävaihtoon lähteville. 

En oikeesti malta oottaa että tapaan mun ihanat vaihtarikamut<3 Meillä on kohta kuukauden ollut WhatsAppissa ryhmä, jossa meitä on noin 23 tulevaa Rotaryvaihtaria ja kaikki tuntuu nyt jo tosi läheisiltä vaikkei olla edes tavattu ikinä f2f. Ryhmästä on ollut ihan valtava apu varsinkin hakemuspakettia täytellessä ja muutenki henkistä tukea tän kaiken keskellä tarvittiin ja tullaan varmasti edelleen tarvitsemaan. On se niin mahtavaa, kun pystyy keskusteleen noista asioista ihmistenkaa jotka on täysin samassa tilanteessa sun kaa! Love ya<3


Suomen Rotarypiirit, joista Hämeenlinna kuuluu siis piiriin 13902 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)